Smo band, ki igra v živo!

V Sloveniji je veliko takšnih in drugačnih zasedb, ki igrajo takšen in drugačen program. Nekateri so dobri, drugi so slabši, obstajajo pa tusi “umetno dobri”. Pomagajo si z raznimi v naprej pripravljenimi podlogami in v veliko primerih sploh ne odigrajo nič ali pa zelo malo v živo, pa čeprav jih je na odru več in bi lahko odigrali v živo.

Nekateri glasbeniki smo veliko vložili v svoje šolanje in vajo in zato tudi odigramo toliko boljše. Drugi pa, si s podlogami najdejo bližnjice in veliko poslušalcev sploh ne ugotovi, da ne znajo igrati.

Pred kratkim sem bil na neki poroki kjer je igral dokaj priznan Slovenski ansambel za poroke in žure. Cena je bila seveda primerno visoka. Narodno zabavno glasbo so odigrali odlično, vokali so bili usklajeni in je vse štimalo. Pri zabavnem programu pa se je slika spremenila. Na odru je bilo pet članov ansambla, vso glasbo pa je igrala klaviatura, pa še to iz podloge. Klaviaturist je sicer nekaj mazal zraven, vendar brez večjega učinka, pevec je igral električno kitaro in je solidno pokrival podloge. Drug kitarist, ni vedel, kaj bi počel, basistu se ni niti sanjalo, kaj je bas v zabavni glasbi. Dobesedno je bil izklopljen, edina, ki je kaj prispevala da ni bilo vse kot na radiju je bila pevka.

Dejstvo je, da je med igranjem v živo in karaokami (ob podlagah ne moremo reči drugače) velika razlika. Za dober groove v živo, mora band res obvladat. Vsaka napaka se pozna in peti ob live bandu je veliko težje, kot ob podlogah; band je živa celica in to se čuti. Živo igranje vsebuje precej več energije in čustev, več muziciranja in napetosti. Tisti, ki znajo ceniti živo igranje bodo raje vzeli band, ki zna igrati, ostalim pa bolj priporočam DJ-ja. Meni osebno, veliko pomeni energija banda in ne maram že 1000 slišanih verzij iz radija ali drugih medijev, kakršen občutek dajo bandi s podlogami.

Kaj sem želel povedati s tem pisanjem? Če že najamete band, izberite takšnega, ki resnično igra v živo ne pa simulira. Če pa nekateri bandi že ne zmorejo odigrati v živo, naj si pomagajo, vendar naj se cenovno ne vrinjajo v naš razred.
Bodite pozorni in se ne pustite prinašati okrog. Naj vam ne prodajajo “špricanih” jabolk z oznako BIO!!!